Baze podataka zadaci

1.) Potrebno je osmisliti i realizirati bazu podataka koja može učinkovito poslužiti agenciji za prodaju nekretnina. U fazi analize, utvrđeno je da korisnik želi imati ažurnu evidenciju nakretnina prema tipu (stambena kuća, stan, poslovni prostor, …) i u ovisnosti da li se potražuju ili nude (veličina, lokacija, tip, cijena, …). Osnovni zahtjevi korisnika su slijedeći:

 • omogućiti uvid u trenutnu potražnju i ponudu.
 • prikaz ponude (ili potražnje) prema tipu i cijeni (npr. najjeftiniji stambeni prostor određenih karakteristika), ponuda nekretnina prema cijeni i lokaciji, …

2.) Potrebno je osmisliti i realizirati bazu podataka koja može učinkovito poslužiti za potrebe fakultetske knjižnice. U fazi analize, utvrđeno je da knjižnica raspolaže s znatnom količinom literature (knjiga, časopisa, diplomskih radova, skripti, itd.), te da pojedine literature ima u nekoliko primjeraka (npr. nekoliko primjeraka iste knjige). Osnovni zahtjevi korisnika su slijedeći:

 • efikasno pretraživanje raspoložive literature prema vrsti (knjiga, časopis, skripta, …), autoru, naslovu, ISBN broju (ako je na raspolaganju) i izdavaču,
 • u svakom trenutku raspoloživa informacija da li je knjiga u knjižnici ili je posuđena nekom od studenata ili profesora u kom slučaju je potrebno dobiti informaciju o datumu posudbe.
 • efikasno praćenje trajanja svake posudbe

3.) Potrebno je osmisliti i realizirati bazu podataka koja može učinkovito poslužiti za potrebe recepcije auto kampa. U fazi analize, utvrđeno je da korisnik želi imati ažurnu evidenciju lokacija unutar kampa (broj, tip, karakteristike, cijena po danu), gostiju i rezervacija(tko, od kada, do kada, lokacija…). Osnovni zahtjevi korisnika su slijedeći:

 • omogućiti uvid u trenutno stanje slobodnih i zauzetih lokcija unutar kampa
 • popis trenutnih gostiju s lokacijam na kojim se nalaze
 • prikaz budućih rezervacija

4.) Potrebno je osmisliti i realizirati bazu podataka koja može učinkovito poslužiti za poslovanje turističke agencije. U fazi analize, utvrđeno je da korisnik želi imati ažurnu evidenciju mjesta (destinacija), smještajnih objekata (hotela, apartmana) i njihove karakteristike (naziv, kategorija, broj soba, broj ležajeva, udaljenost od mora, …), kao i termine (zajedno sa cijenom) vezane uz pojedini smještajni objekt. Osnovni zahtjevi korisnika su slijedeći:

 • omogućiti uvid u slobodne termine i pripadajuće destinacije / objekte
 • omogućiti uvid u ostvarene rezervacije (koji su termini zauzeti i u kojim objektima)
 • omogućiti realizaciju rezervacije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>